Všechny akční ceny u postelí a matrací jsou platné jen do 30.04.2024 !

Jak vybrat matraci do postele

Postel je bezesporu důležitým místem odpočinku. Je to krásný pocit, probudit se skvěle vyspaný. Pokud vám současná matrace nevyhovuje, je na čase uvažovat o koupi nové. Která matrace je na spaní ta  nejlepší? To je těžká otázka, protože záleží na mnoha faktorech. Správnou matraci musíte zvolit vzhledem ke své hmotnosti, poloze ve které spíte nebo podle velikosti postele.

V jaké poloze spíte?

Pokud spíte často na boku, potřebujete spíše měkčí nebo středně tvrdou matraci,  která se přizpůsobí přirozenému zakřivení těla a udržuje páteř v jedné rovině.  Nejlepší volbou jsou zde matrace s línou pěnou nebo latexové matrace. 

Spíte na zádech nebo na břichu?  Tělesná hmotnost je v tomto případě rovnoměrně rozložena, takže si můžete vybrat i tvrdší matrace ( líná pěna, studená pěna, pružinové matrace s výztuhou ). Pokud často měníte polohu těla během spánku, volte takové matrace, které se rychle přizpůsobují. Ideální jsou opět matrace s línou paměťovou pěnou.

 

Rovná páteř na matraci

Rovná páteř je základem každé správné matrace.

Zvolit jednu matraci širokou nebo raději dvě uzší matrace?

Jednu velká široká dvoumatrace bude ideální, pokud dvě osoby mají podobnou tělesnou hmotnost, nebo v posteli spíte tři - například s dítětem. Dvě samostatné matrace se doporučují, pokud si každý s partnerů chce zvolit svou tvrdost matrace, neboť se všechny nabízené modely matrací vyrábějí jako oboustranné s rozdílnou tuhostí stran. Také v případě použití polohovacích nebo vyklápěcích roštů jsou dvě samostatné matrace nezbytné.

Tenká nebo tlustá matrace ?

Pro osoby s celkově vyšší tělesnou hmotností, s poruchami páteře nebo pro ty kteří tráví v posteli hodně času se doporučují spíše silnější matrace ( min. 20 cm ) Ideální jsou 3 a vícevrstvé matrace. Pro ostatní uživatelé jsou ideální matrace o tloušťce 16-20 cm.  Dvaceticentimetrové matrace patří mezi nejprodávanější sortiment z naší nabídky.  Pokud pořizujete matrace do dětské postele, budou ideální 12-16 cm silné modely. 

Jak vybrat tvrdost matrace ?

Určitě víte kolik vážíte.  Obecně platí, že pro osoby s hmotností do 80 kg jsou nejlepší měkčí až střední matrace. Vážíte-li  80-100 kg , doporučujeme středně tvrdé matrace. Pro osoby s hmotností vyšší než 100 kg jsou ideální spíše tvrdší matrace, které díky speciálním výztuhám jádra dovedou absorbovat vyšší zátěž. Tvrdost matrace je však určitě subjektivní pocit. Stejný model matrace může jedna osoba považovat za měkký a druhá za příloš tvrdý.  Pokud dáváte přednost měkčí matraci,  volte spíše vyšší modely s latexem nebo vyšší vrstvou líné paměťové pěny. Pokud se rozhodnete pro tvrdší matraci, zvolte model s vyztuženým jádrem např. pomocí kokosové desky nebo tzv. pojené RE pěny.

 

Tvrdší matrace s RE pěnou

Jádro z RE pojené pěny vyztužuje tvrdší matrace.

Můžete si dát matraci jen tak na podlahu a zdravě spát?

Určitě ne.  Jednak nevětrané matrace zespodu špatně odvádí vlhkost a díky tomu se matrace stává živnou půdou pro bakterie a plísně. Kvalitní matrace musí navíc dobře spolupracovat s postelovým roštem. Ideální jsou lamelové rošty, které dovedou vstřebat až 20% hmotnosti uživatele.  Tyto rošty nejen zvyšují komfort spánku, ale navíc prodlužují životnost celé matrace.

 

Pokud si při výběru matrace nebudete jisti, neváhejte kontaktovat odborníky z INTENA.cz, kteří vám při nákupu nové matrace určitě ochotně pomohou.